Agent, Broker sau Consultant Imobiliar, sunt toate denumiri ale aceleiasi pozitii. Din pacate, multe persoane privesc inca cu superficialitate acest domeniu, crezand ca agentul imobiliar nu face decat sa se plimbe pentru vizionari si sa incaseze comisioane din vanzari.
In realitate insa, nu este deloc asa. Orice agent imobiliar stie ca acest domeniu este unul vast, in care are nevoie de toate abilitatile sale de negociere si leadership pentru a-si gestiona portofoliul de clienti si pentru a-l creste. De asemenea, in joc intra si aspectele legale, pe care brokerul trebuie sa le cunoasca in orice moment. Facilitarea tranzactiilor de tip vanzare-cumparare se poate perfectiona cu timpul, odata cu dobandirea experientei. Va recomandam sa apelati la specialistii nostri, deoarece ne focusam pe recrutarea de personal cu experienta.
Rolurile unui agent imobiliar
Traim intr-o lume in care totul este in continua miscare, si piata imobiliara de asemenea. Legile se schimba, preturile, la fel. De multe ori, in cadrul procesului de vanzare-cumparare, sunt necesare mai multe drumuri pentru a se asigura legalitatea documentelor. Aceste drumuri consuma timp atat vanzatorului, cat si cumparatorului. De aceea, un agent imobiliar este aliatul perfect pentru gestionarea situatiilor care pot aparea. Alte aspecte prin care un consultant va poate ajuta sunt:
- Furnizarea de cunostinte despre piata imobiliara. Agentul va poate tine la curent cu nivelul preturilor din piata, cu structura imobilelor pe care doriti sa le achizitionati, precum si in legatura cu posibilitatile de achizitie. De asemenea, el poate colabora foarte bine cu o anumita banca, si va poate recomanda sa luati legatura cu aceasta.
- Retea de contacte. De cele mai multe ori, agentii imobiliari cu experienta sunt la curent cu ultimele noutati si datorita relatiilor pe care acestia le au cu alte companii sau cu alti brokeri. Suna oarecum contraproductiv, dar este esential sa avem in vedere ca suntem toti interconectati, si informatia trebuie sa circule. De aceea, la Mez Properties, investim intotdeauna in retelele noastre sociale si in persoanele de contact.
- Abilitati de negociere. Stim cat de importante sunt acestea in societatea de astazi. O buna negociere se finalizeaza, de regula, pe principiul de „Win-Win”, adica toata lumea are de castigat. O negociere nu atat de fructuoasa poate fi exemplul prin care una din parti este nevoita sa renunte la un plus de valoare (nu neaparat financiara) in favoarea celeilalte.
- Gestionarea detaliilor. In limba Engleza exista o vorba: „The Devil is in the details.” Adica, uneori, este posibil ca cele mai mari impedimente sa se afle in cele mai mici detalii. Fie un document nu este corect din punct de vedere legal, sau exista o problema la instalatia electrica spre exemplu. Este foarte important sa aveti un agent imobiliar de partea dumneavoastra, care sa gestioneze astfel de detalii si sa va conduca pe drumul corect.
- Consiliere gratuita. In principal, agentii imobiliari ofera consiliere gratuita celor cu care au incheiat un contract de exclusivitate, dar si celor pe care ii ajuta sa cumpere. Aceasta este esentiala in relatia client-broker, deoarece consolideaza relatia si cladeste increderea pe termen lung.
Avantajele financiare
Dupa atatea roluri pe care le poate juca agentul imobiliar, este timpul sa vorbim si de anumite avantaje, in speta cele financiare. Cu siguranta ca acest aspect ii priveste pe multi dintre noi, care ne intrebam daca merita sa lucram in acest domeniu sau sa facem o reconversie profesionala.
A vinde imobiliare reprezinta trainingul perfect pentru a intra in viata publica, pentru ca ele te invata sa accepti refuzul, inveti sa intalnesti oameni noi, inveti sa lucrezi cu oamenii si sa gasesti lucruri comune. In acest fel vinzi casele… tot in acest fel iti castigi de partea ta electoratul.” – Johnny Isakson
Pe langa experienta de viata pe care o puteti dobandi ca agent imobiliar, in sensul iesirii din zona de confort, a intalnirii cu persoane noi, puteti obtine castiguri financiare substantiale. Desigur, acestea vor fluctua in functie de performante, de rezultate si, nu in ultimul rand, de politica financiara a companiei la care sunteti angajat. Este intotdeauna o idee buna sa va negociati salariul inca de la primul interviu: companiile serioase sunt interesate de oameni care stiu sa se vanda. Daca sunteti foarte priceput in domeniu, puteti ajunge sa castigati chiar mai mult decat un agent de banca! Atentie – daca nu aveti experienta in domeniu poate fi o idee buna sa acceptati ce vi se ofera la inceput, pana va dezvoltati si incepeti sa aduceti valoare in companie.
Un alt aspect demn de luat in seama este libertatea de miscare. De cele mai multe ori, brokerul imobiliar nu depinde de un program fix, este liber sa isi fixeze intalnirile asa cum doreste. De asemenea, se pot invata extrem de multe despre contracte si drepturile reale. Puteti invata cum sa va gestionati mai bine proprietatile si afacerile familiei. Astfel ca investitita personala cantareste, uneori, mai mult decat beneficiile financiare. Acestea vor veni cu siguranta, cu timpul.
Asadar, daca sunteti interesat sa deveniti agent/ consultant imobiliar, va rugam sa accesati sectiunea de cariere de pe site, unde, periodic, afisam cele mai noi pozitii disponibile. Va asteptam!